Affiliate marketing – Kako započeti vlastiti business ?

Affiliate marketing

Iako affiliate marketing kod nas nije toliko zaživeo kao što je to na zapadu slučaj, jedno od najčešćih pitanja koje dobijam ovih dana je upravo kako započeti svoj vlastiti business koristeći se ovim poslovnim modelom.

Well, lepota affiliate marketinga je upravo u činjenici da jedan blog post ne može da odgovori na ovo pitanje. Zapravo postoji toliko načina, metoda i strategija i svakog dana pojavljuju se novi. Upravo to je razlog što će ovaj sajt, između ostalog, biti posvećen raznim metodama promocije koje će doneti, stabilnu pasivnu zaradu.

Affiliate marketing za početnike

Na ovim stranicama, potrudiću se da pišem jednostavnim jezikom, kako bi potpuni početnici razumeli o čemu pričam. Pokušaću da prezentujem svoje metode upravo na način kako ih ja radim. Dakle copy-paste model.

Da, dobro ste pročitali, dajem vam kompletan know-how za svaku pojedinačnu metodu. A ono što je najbitnije, govorim samo o modelima koje sam i sam isprobao, te za koje sam se uverio da rade i donose zaradu.

Osim toga govoriću i o online servisima, softwerima, alatima i tehnikama koje i sam koristim, a koje su neophodne u radu.

A sada da se kratko vratimo na naslov članka: Kako započeti vlastiti affiliate business ?

Ipak ne još. 

Želim prvo da postavim jedno drugo, mnogo važnije pitanje: 

ZAŠTO pokrenuti affiliate marketing business ? 

A da bi dobili jasniju sliku, demistifikovaćemo odmah i pojednostaviti, koliko god je moguće sam termin affiliate marketing.

 

Šta je affiliate marketing ?

Postoji mnogo stručnih teorija i defenicija. Najjednostavija kaže: skup marketinških znanja i aktivnosti, koje za cilj imaju da potencijalne kupce dovedu na ponudu treće strane, koju promovišemo. Ostvari li se prodaja našim posredovanjem, mi uzimamo proviziju.

I tu ide tačka.

I ta tačka na kraju ove definicije je najbolji deo u čitavoj priči kod affiliate-a. Ta tačka je nešto što čini razliku i ta tačka je nešto mene lično čini euforičnim kada govorim o affiliate marketingu.

Naime, svi koji se bave recimo dropshippingom ili bilo kojim drugim oblikom ecommerca, znaju da kada kupac dođe na ponudu, to nije ni pola posla. Priča zapravo tu tek počinje.

Osim toga potrebno je i da ta ponuda perfektna, da uliva poverenje, da su boje usklađene sa priozvodom, sa psihologijom. Potrebno je da imate trust badgeve, countere, kupone i ostala čuda koje podižu konverziju. Pa onda nakon nekog vremena da nemate trust badgeve, countere i čuda jer su sada scummy i spammy. 

Potrebno je i da imate live support 24 h, 365 dana u godini. Pa su vam potrebni platni procesori, za koje je opet potrebno ispuniti niz uslova trećih strana. Onda imate i nezadovoljne kupce, još supporta, refundi, fulfillment, nerviranje, nespavanje, izgubljeno vreme i seda kosa.

Osnovne prednosti affiliate marketinga

Ali kod affiliate marketinga, jednostavno izbrišite prethodni pasus u članku… Nema ga. Ima tačka na kraju rečenice i ništa iza tačke. Vaš posao svodi se samo na ono pre tačke. Vaš zadatak je dovesti potencijalne kupce na ponudu koja ih potencijalno zanima i tu se završava vaš posao. Ako kupac napravi kupnju, vi uzimate vaš procenat i kraj priče. Simple as that.

Nema potrebe niti da lupate glavu pitanjima: Dali je moja ponuda dobra ? Kakav mi je landing page, kako konvertuje ? Dali mi je nešto promaklo ? Apsolutno, nema potrebe, jer tu ponudu i taj landing page napravio je neko drugi. Vaš je posao da nađete ponudu koja je dobro posložena, optimizovana, za koju pouzdano znamo da dobro konvertuje i dovodimo traffic na nju, a magija se dalje odvija sama po sebi.

Ako ste primetili affiliate marketing u tom smislu je mnogo jednostavniji i mnogo prihvatljiviji model upravo za početnike u online poslovanju. Tek kada savladate affiliate bićete u poziciji da razumete kako stvari u digitalnom marketingu funkcionišu i da se uhvatite u koštac, sa složenijim online modelima.

Affiliate marketing je najjednostavniji i najučinkovitiji segment digitalnog marketinga. Njegovi osnovni principi, praktično su u osnovama svakog drugog online businessa. 

A da bi još plastičnije dočarao, povući ću jednu sportsku analogiju. Ako za atletiku kažemo da je kraljica sportova i da je bazični sport, onda za affiliate marketing možemo reći da je bazični metod ili temelj digitalnog marketinga. 

I još jedna sportska paralela, da uprostim još malo: Morate prvo da naučite korake i vođenje lopte, da bi igrali košarku. E to je affiliate marketing na polju ecommerca.

Zašto pokrenuti affiliate marketing business ?

Gore sam već naveo brojne benefite ovakvog modela u usporedbi sa ostalim ecommerce modelima, dakle mnogo lakši i jednostavniji start, te mnogo manje znanja i resursa koji su vam potrebni za start. 

Krenuti može apsolutno svako, bez prethodnih predznanja o digitalnom marketingu ili online poslovanju u globalu. Isto tako nije zanemariva ni činjenica da su ulazni troškovi u ovaj biznis model znatno niži nego kod dropshippinga recimo. 

Često vam nije potreban ni store, niti bilo kakav sajt (ovisno o modelu promocije za koji se opredelite), pa su samim tim i rizici znatno manji.

Možda, affiliate marketing nije dinamičan model kao dropshipping, ali on to i ne treba da bude. Cilj svakog marketara je izgraditi dugoročno održiv, pa i samoodrživ model pasivnog prihoda. Naravno, ne nužno samo pasivnog, affiliate također može biti dinamičan, ali krajnji cilj je stabilan pasivan prihod.

Skalabilnost i free traffic

Još jedna stvar jako bitna je skalabilnost businessa, a affiliate marketing, prema mojim iskustvima je veoma skalabilan. Bilo da gradite zajednice na društvenim mrežama, Youtube kanal, blog ili email listu, vi investirate resurse u dugoročni biznis, u vlastitu mrežu affiliate linkova. 

Kada sadržaj i linkove jednom postavite na mrežu, uglavnom tamo ostaju trajno, te dugoročno i eksponencijalno uvećavaju vaše prihode, pri tom ne iziskujući dodatno vreme i napore s vaše strane.

Vrlo bitna stvar, kada govorimo zašto krenuti baš od affiliate marketinga prilikom ulaska u online business je i činjenica da ovaj model jako dobro radi sa FREE TRAFIC-om. Zapravo za razliku od drugih modela, u affiliate-u najveći procenat konverzija dolazi upravo iz free traffic marketinških strategija. 

To je zaista sjajna stvar za početnike. Nisu vam potrebne hiljade dolara na besomučno testiranje FB oglasa, taj novac se svakako može mnogo korisnije investirati, a kada jednom naučite raditi sa free trafficom, vidici će vam se znatno proširiti.

Preduzmi akciju

Obzirom da je ovo prvi post na blogu, nadam se da sam vam pobliže dočarao većinu komparativnih prednosti mog omiljenog poslovnog modela. U narednom periodu pričaćemo o konkretnim iskustvima, metodima, marketinškim kanalima i rastaviti sve ove teme na proste faktore. 

Do tada kako vas ipak nebih uskratio za odgovor na pitanje iz naslova članka, stojim vam na raspolaganju kroz moj jedinstveni affiliate marketing coaching program. 

Takođe se u svakom trenutku možete prijaviti za besplatan coaching poziv u trajanju od 15 minuta.

Na raspolaganju vam je i Facebook grupa Dropshipping i online zarada Balkan, svakako se priključite ovoj, više nego korisnoj društvenoj zajednici.

A u svakom slučaju vas pozivam prijavite se na NEWSLATTER, kako bi bili up to date sa najnovijim i najvredijim informacijama za vaš online business.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top