Kako odabrati kvalitetan domen za svoj sajt ?

Kako odrabrati kvalitetan domen (domenu) za svoj sajt _

Kojim god poslom da se odlučite baviti online, a u današnje vreme čak i “offline”, potreban vam je nekakav internet sajt. To može biti jednostavan blog ili kompleksan internet portal, može biti internet trgovina ili pak nekakav jednostavan landing page itd. Bez obzira o čemu da se radi, svi gore pobrojani entiteti imaju jednu zajedničku stvar a to je internet veza ili adresa, odnosno naziv domena (domene). 

Ovaj blog od prvog dana ima intenciju da čak i ljudima koji se prvi put susreću sa internet poslovanjem i termininima, na jednostavan i laički način pojasni sve ono što bi ih u startu moglo zbuniti. 

Tako sam u razgovoru sa dosta ljudi uvideo da ne razlikuju pojmove website, hosting ili domen recimo. 

Upravo to je razlog zašto sam odlučio da napišem ovaj blog post i pojednostavim do granice banalnosti ove najosnovnije termine, kako bi ljude razumeli šta im je zapravo potrebno za start nekog online biznisa i da to baš nije toliki bauk, kako u početku možda izgleda.

Šta je hosting, šta domen, a šta sajt ?

Recimo da je sajt kuća koju želite da napravite. Potreban vam je plac na kome gradite i potreban vam je prilazni put. Hosting je u najkraćem plac tj. mesto na internetu na kome podižete svoju kuću, odnosno sajt, a domen je zapravo prilazni put do vaše kuće, internet veza (link) do vašeg sajta.

Da se ne udaljim od teme previše, želeo sam ovom prilikom da vam pojasnim kako se pravilno bira naziv vašeg sajta odnosno domena i da vam pokažem u jednom kratkom videu, na konkretnom primeru, kako to ja radim.

Kako odabrati domen za svoj sajt ?

U idealnim okolnostima bilo bi normalno prvo odrediti naziv vašem sajtu, a onda prema tom nazivu odabrati domen. Recimo npr. da prodajete igračke i potreban vam je webshop koji je specijalizovan za prodaju igračaka na američkom tržištu.

Logično bi dakle da se vaš sajt naziva TOYS. Međutim, u praksi kada potražite domen za ovaj termin, saznajete da su svi nazivi povezani za ovaj termin i većina dobrih ekstenzija odavno zauzeti, što znači da ćemo morati da budemo prilično kreativni i snalažljivi pri izboru domena.

Upravo to je razlog zašto ja idem obrnutim procesom i prvo tražim dostupne domene koje su mi prihvatljivi obzirom na sajt kakav želim da gradim, pa tek onda dajem naziv sajtu.

O čemu treba voditi računa prilikom izbora domena ?

Pre nego što vam pokažem i na praktičnom primeru kako odabrati domen, skrenuću još jednom pažnju na neke od najosnovnijih smernica kojima bi trebalo da se vodimo pri izboru domena.

  • Birajte što kraći domen, idealno je jedna reč, iako danas to gotovo da nije moguće ako govorimo o komercijalnim domenima, ali neka ne bude duže od dve reči

  • Domen treba da sam po sebi govori što preciznije, o čemu se radi na sajtu

  • Izbegavajte crtice, brojeve i druge simbole kada god je to moguće. Crtica još i može da prođe za nuždu

  • Gledajte da naziv bude zvučan i lako pamtljiv

  • Prvi izbor neka vam bude .com ekstenzija, ali ne po cenu da vam domen izgleda kao trakavica, ako .com nije dostupan, bolje odaberite neku drugu ekstenziju a da ispoštujete sve gore napisano.

  • Ne žurite – Izbor domene i naziva sajta je nešto što će trajno obeležiti čitavo vaše buduće poslovanje, stoga traženju dobrog naziva posvetite i nekoliko dana, ako je potrebno.

I da ne dužim dalje, sa teorijskog dela prelazimo na praktični primer. U kratkom video pokazaću kako sam odabrao domen za svoj budući sajt, vodeći se gore napisanim načelima. 

Sajt koji ću podići na ovom domenu, koristiću i za buduće praktične primere, da bih pobliže pojasnio neke osnovne principe affiliate marketinga, ili konkretno content marketinga, ali i korisne stvari vezane za wordpress i građenje samog sajta.

Kada smo apsolvirali kako odabrati domen, možda je pravo vreme da pokrenete cvoj vlastiti sajt i krenete sa evergreen poslovnim modelom – Affiliate marketingom ?

A ukoliko vam je ovaj sadržaj bio od koristi, svakako vas pozivam da se prijavite na moj Newslatter, na koju vam šaljem samo ekskluzivne informacije, koje će predstavljati veliku prednost za vaše poslovanje.

Imate li još pitanja i nejasnoća u vezi teme o kojoj sam pisao, budite slobodni kontaktirati me putem kontakt stranice, ili se prijavite za 15 minuta besplatnih konsultacija.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top